FOLLOWERS

Sunday, July 11, 2010

Haramkah bersanggul tinggi atau bersanggul palsu ni?

Assalamualaikum...


Rasanya fesyen bersanggul tinggi dan bersanggul palsu ni semakin menjadi trend... kan? Lebih-lebih lagi saat menjadi Ratu Sehari... Katanya... kelihatan lebih 'cantik' dan 'elegan'... persis wanita Arab gitu... hurm?

Baik, mari kita kongsi hadith yang berkaitan dengan topik ni :

“akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”
- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
– hadith riwayat Muslim. Hadith no 212.

sharing is caring, rite? Semoga... walau apapun yang hendak kita lakukan, terlitilah hukum hakam terlebih dahulu. Dahulukan syariat berbanding adat. Insyaallah kita terpelihara dan selamat. Semoga kita semua terhindar dari laknatNya... ameen... (^o^)Y

Wassalam~

.: AN :.

No comments:

Post a Comment