FOLLOWERS

Tuesday, November 9, 2010

Persiapan majlis kahwin vs persiapan berumahtangga

Assalamualaikum

Kebiasaannya
Berbulan-bulan malah bertahun-tahun memikirkan persiapan majlis perkahwinan
Baju Kahwin, Barang Hantaran, Kad Jemputan, Doorgift, Katering, Pelamin… etc….
Cari-cari… survey-survey…
Nak pastikan dapat barang dan servis yang teeeeerrrrrrrrbaik tapi harga mesti berpatutan (berkualiti tapi murah... haa... mane nak cari tuh? Huhu...)
Status persiapan majlis kahwin?
Erm... 40% kot... alhamdulillah... (tp sebenarnya an cuak sebab banyak benda tak selesai lagi!! uh~)

Ok...
Selesai satu perkara

Jom tengok persiapan berumahtangga pula
Camne persiapan bertukar status menjadi seorang isteri? Dan ibu?
Dah ade contoh checklist ‘isteri’ dan ‘ibu’?
(aisy... bab2 tettttt xmau cerita kat blog umum ni ea... =p)

Tugas lain?
Takkan nampak tugas masak, basuh baju, kemas rumah, beranak, jage anak ja kot?

Emm.. ape lagi ea??
Err... aaa... emm.... BLURR!!


Realitinya…
Majlis kahwin tu hanyalah 2-3 hari saja SEDANGKAN berumahtangga tu kalau boleh seumur hidup!

Jadi... Mana yang sepatutnya kita perlu dahulukan?

Ok, soalan tu takde skema jawapan... Masing-masing ada pandangan tersendiri kan...

Hm… Bila tengok ticker tu makin menyusut… rasa makin gelabah memikirkan apa lagi persiapan yang tak selesai, kan? Ok, Kali ni tak mau update ‘persiapan majlis kahwin’. Insyallah nak update ‘persiapan menuju alam rumahtangga’… mungkin secara ringkas ja. Saye tak khatam ilmu rumahtangga lagi… (sampai bila2 pun takkan abis belajar ilmunya...kan...) huu…

Camne nak tahu persiapan yang sepatutnya sebelum berumahtangga?
Mungkin kita boleh bertanya pendapat, berkongsi kisah/tips/panduan dari orang yang sudah berumahtangga… Mugkin dengan cara baca buku yang berkenaan… kalau nak lebih santai, mungkin boleh follow blog mereka yang sudah berumahtangga. Hm.. ade cara lain tak ea?

Alhamdulillah an dapat banyak info hasil dari cara-cara tu. buat masa ni an sedang cuba habiskan beberapa buah buku berkenaan alam rumahtangga. An lebih suka buku-buku yang berkonsepkan penceritaan, kronologi… lagi best kalau diselitkan dengan dalil al-Quran dan hadis juga fakta yang berkaitan dengan kisah tu.


Alhamdulillah, akhi pun suka hadiahkan buku dan cadangkan baca beberapa buah buku yang bagus. Banyak membantu an mencari dan membaca buku-buku yang bersesuaian. Harap dapat habiskan baca buku-buku ni sebelum walimah, insyaallah.

Ok, xberniat nak wat sinopsis bagi setiap buku yang an baca. Cuma an berminat nak kongsi 1 petikan dari buku 'Denyut Kasih Medik' ni:


"Ya Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami

dan tindakan-tindakan kami yang berlebih-lebihan dalam urusan kami

dan tetapkanlah pendirian kami,

dan tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."

( Surah 'Ali-Imran : 147 )

Wassalam~

.: AN :.

10 comments:

  1. ilmu tu yg paling penting..tp mungkin ramai yg tlepas pndg..cume yg boleh dibuat ialah menyediakn diri dari masa ke semasa..tul ta? =)

    ReplyDelete
  2. betul an. actually ilmu kena ada sebelum nak harungi alam rumah tangga. kena buat persedian mental dan fizikal. bukan sekadar persediaan untuk majlis jer. i love reading those kind of books too.

    ReplyDelete
  3. setuju sgt...ilmu berumahtangga tu penting...banyak persediaan perlu di buat

    ReplyDelete
  4. 2 maera: yup! stuju! usaha nak belajar ni kena berterusan... kan? =D

    2 amy: suka bc buku pglmn org... rasa lg mudah faham... sb bende tu dah dipraktikkan.. =D

    2 mia: btul2...uh.. byk bnde an xstle lg ni...huhu...

    ReplyDelete
  5. wah...saya sgt2 suka baca buku mcm ni..
    hari tu baca buku 'jadilah wanita yang paling bahagia'..alhamdullah dah pandai pikir secara positive...=)

    ReplyDelete
  6. kdg2 buku pn blh jd 'motivator'... kn? =D

    ReplyDelete
  7. an! amik lah award tu, walaupun utk 'dalam hati ada taman', tapi basically, utk an tu! hehe

    ReplyDelete
  8. elya pun kene start buku2 mcm nii laaa.....hehhee

    ReplyDelete
  9. 2 lala: thnks lala! **hugs!

    2 elya: same2... mmg kna cr mase gak nk bc buku2 ni kn? =D

    ReplyDelete
  10. hi an...lmbt sket komen yea...sbb lm x buka blog...

    hurmm..sblm kawen, i baca buku aku terima nikanya...dua2 buku dah hbs bc sblm btunang lg...i siap bg hadiah kat hubby buku tu..suh habiskab sblm kawen...tp sampai skang bp helai muka surat je dia baca..sgt hampeh!..hubby mmg sgt2 x suka mbaca..nasibla...

    tp kan, i rs, u'll learn much by time..lain org, lain pengalamannya...jgn isau2 ok..

    ReplyDelete